Ceramica Fiore

Masurile anti-dumping adoptate de UE, benefice pentru producatorii europeni de placi ceramice

 

În momentul de fata, un sfert din vanzarile din acest sector vizeaza produse provenite din China, la preturi cu pana la 50% mai mici fata de cele din UE.

Uniunea Europeana a decis recent aplicarea unor taxe anti-dumping provizorii la placile ceramice originare din China. Decizia UE prevede cresterea cu 73% a taxelor vamale pentru produsele importate pe pietele europene de catre companiile chinezesti care nu au cooperat in timpul anchetei derulate de organismul european. Pentru companiile cooperante, majorarea aplicata este de 35%. Aceste masuri sunt considerate mai mult decat binevenite de catre jucatorii din industria europeana de profil. “Masura luata de Uniunea Europeana permite amortizarea mai rapida a investitiilor realizate de companiile din acest sector si, implicit, cresterea calitatii produselor livrate si a diversitatii acestora. In ultimii ani a existat o presiune constanta asupra producatorilor europeni din partea importurilor din China”, subliniaza Catalin Rotaru, Country Manager KAI Group Romania. Acesta estimeaza ca cele mai afectate de masurile UE vor fi produsele foarte ieftine, dar de o calitate indoielnica, care se importa masiv pe piata locala. „Placile tehnice de dimensiuni 50×50 sau 60×60 vor deveni mai scumpe si vor intra in competitie cu cele traditionale venite din Spania si Italia”, spune Rotaru.

http://info.imobiliare.ro/wp-content/uploads/2011/03/fabricaKai-210x300.jpg22% din importuri vin din China 
Potrivit datelor companiei, in momentul de fata aproape un sfert din vanzarile de placi ceramice din Romania sunt reprezentate de importuri din China, la preturi cu pana la 50% decat cele ce pot fi practicate de un producator european. Anul trecut, China a devenit cel mai mare furnizor de placi ceramice din Romania, cu un volum de peste cinci milioane de metri patrati, detinand astfel o pondere de peste 22% din totalul importurilor in tara noastra. La nivelul Uniunii Europene, anul trecut volumul total al placilor ceramice chinezesti a fost de peste 66 milioane de metri patrati, la o valoare de aproximativ 275 milioane de euro. Pretul mediu de achizitie practicat de producatorii asiatici a fost de 4,5 euro pe metru patrat, in vreme ce valoarea de achizitie a produselor din tarile UE a fost de 8,8 euro pe metru patrat. “Oferta de placi ceramice la pret de dumping a producatorilor chinezi, corelata cu cresterea cererii pentru produsele ieftine, cauzata de criza economica, au dus la scaderea calitatii modelelor din piata si a marjelor companiilor producatoare”, subliniaza reprezentantii Kai Group.

 

Toate drepturile rezervate KAI Ceramics
Web design: Happy Web